Kojení v šátku

03.05.2015 22:20

Tento článek jsem napsala v létě 2014 u příležitosti Světového týdne kojení. Od té doby jsem - ať už na kurzech vázání šátků na miminka nebo na setkáních a srazech - viděla mnoho spokojeně se kojících dětí v šátcích a nosítkách. Jelikož se od doby, kdy jsem článek napsala, trochu změnil můj pohled na kojení (především v tom smyslu, že k němu chovám ještě víc úcty a obdivu) a přibylo zkušeností, nabízím vám přepracovanou verzi článku. 

 

Naučit se kojit v šátku je nesmírně praktické a příjemné pro maminku i pro dítě. Malá miminka se chtějí kojit často a je dobré jim to umožnit. V děloze mělo dítě výživu k dispozici neustále. Po narození je připraveno na to, že mlíčko bude k dispozici, kdykoliv si o něj řekne. Že je to přirozené, je zjevné už ze složení lidského mléka. To je ve srovnání s mlékem savců "hnízdošů" (kteří nechávají svá mláďata v bezpečí hnízda a na dlouhé hodiny je opouštějí kvůli cestám za potravou - patří sem třeba psi) méně tučné a zasytí jen na krátkou dobu. Příroda tedy počítá s tím, že lidské miminko bude kojeno často.

 

 

S ohledem na to, jak je péče o malé miminko náročná a že po porodu je třeba nabírat síly a šestinedělí nejlépe trávit v posteli s miminkem (zatímco o domácí práce se stará tatínek, babičky, dědečkové nebo kamarádi) - se nicméně přimlouvám, aby se kojení minimálně zpočátku odehrávalo pokud možno tak, že maminka je v pohodlné pozici v pololeže a miminko obstará veškerou potřebnou aktivitu. 

 

Když pak ale přijde chuť a potřeba se zvednout z postele a vydat se do světa, je přirozenou věcí, že si na sebe miminko přivážete pomocí šátku či nosítka - a snadno se pak stane, že si miminko bude ještě chtít malinko (nebo víc) cucnout mlíčka před spaním nebo po něm. Hodí se to i proto, že miminka často na navázání do šátku reagují "klováním" do maminky a hledáním prsu, což je naprosto normální a instinktivní chování vzhledem k tomu, že mají prso obvykle přímo před sebou (představte si řízek - nebo jinou oblíbenou potravinu - přímo před svým nosem!). Stává se to velmi často i u dětí, které byly právě nakojené. Je pak dobré, když může maminka miminku vyhovět a nechat ho, aby si ještě cuclo mlíčka před spaním. Je to skvělé i v případě, že se miminko v šátku probudí uprostřed nákupních pochůzek ve městě nebo na procházce v lese. Nesporná výhoda je i to, že dítě kojené ve vertikální pozici v šátku je po dopití v ideální pozici pro odříhnutí, čímž odpadá další starost. Kromě toho je kojení v šátku velmi diskrétní, což je zvlášť příjemné na rušných místech nebo v dopravních prostředcích.

 

Dítě, které je kojené, kdykoliv si řekne, je spokojenější, méně pláče a lépe prospívá. I jeho trávení lépe vyhovuje častý přísun malých porcí. Při častějším kojení navíc miminko dostává tučnější - tedy výživnější - mléko. Čím déle je totiž mateřské mléko v prsu, tím méně tuku obsahuje, protože se tuk v průběhu "uskladnění" v mlékovodech vstřebává. 

 

 

 

Jak na to

 

Úvodem je nutné poznamenat, že univerzální návod neexistuje, protože každá maminka je jiná - a každé miminko jakbysmet. Pro úspěch je zásadní vynalézavost, ochota se nevzdávat a zkoušet to, klidně opakovaně. Miminka rostou, vyvíjejí se, co nefungovalo jeden týden, může jít jako po másle o několik dní později. A ještě jedna věc je velmi důležitá pro úspěch: totiž dostupnost. Tu nejlépe zajistíte tak, že budete s miminkem kůže na kůži, tj.že si miminko šátkem přivážete na své nahé tělo (kontakt kůže na kůži velmi podporuje tvorbu mléka). Další možností je tričko s velkým výstřihem nebo kojící triko. 

 

Pro první pokusy je vhodné nechat dítě přisát k prsu při vázání. U kříže s kapsou uvnitř to znamená, že si miminko spustíte do kapsy, podsunete spodní okraj šátku pod zadeček a necháte miminko, aby se přisálo - pak teprve dotahujete. Výhodou je, že je miminko od začátku v dobré pozici pro kojení (obvykle bývá dítě navázáno o něco výš) a vy si kojení v šátku "osaháte" - zjistíte, jak vysoko dítě potřebuje být a jestli je to pro vás schůdné. Může nastat i situace, že máte miminko přisáté a klimbající u prsu, nechcete ho rušit, ale už potřebujete něco dělat nebo vyrazit ven - v tom případě stačí dítě omotat šátkem. Inspirativní video najdete třeba tady.

 

Pokud už miminko v šátku je a potřebuje nakojit, můžete šátek povolit (rozvázat uzel, případně jen roztáhnout pruhy šátku vedoucí podél miminka od sebe, dítě v kapse tím o několik centimetrů klesne), nechat dítě i s kapsou klesnout, zalovit ve výstřihu a nakojit. 

Pokud se vám kojení na břiše nedaří, můžete vyzkoušet kojení na boku. Evelin Kirkilionis, německá antropoložka zabývající se nošením, tvrdí, že přirozeným prostředím pro lidské mládě je právě bok. Ten je u člověka tvarován tak, že na něj jde dítě pěkně "usadit", miminko přitom spolupracuje - přidržuje se nožičkami kolem mámy, vyvažuje její pohyby. A prs je v této poloze k mání nejlépe. Pro uvázání na bok je vynikajícím pomocníkem ring sling, krátký šátek s kroužky. Že to jde dobře i u novorozenců, je vidět třeba na tomto videu, které jsem natočila s vázací panenkou Evženem (omluvte prosím komentář, video bylo původně natočeno za trochu jiným účelem). Na bok můžete uvázat i dlouhý šátek - třeba jako smyčku na bok. 

 

A několik skvělých úvazů na kojení (na břicho i na bok) najdete v tomto nekonvenčně pojatém videu (za tip děkuji Marii Sýkorové).

 

Vertikálně?

 

Možná jste zaznamenali, že zmiňuji výhradně vertikální pozice dítěte při kojení. Pro lidské mládě je to přirozená pozice - výborně to vysvětluje britská porodní asistentka Suzanne Colson (český překlad jejího článku najdete tady). Ve vertikální poloze je snadné dosáhnout asymetrického přisátí, při kterém se miminku nejlépe pije i dýchá - znamená to, že má hlavičku v lehkém záklonu, volný nos, široce otevřená ústa a bradu zabořenou do maminčina prsa. Navíc je to poloha, ve které najednou dávají smysl novorozenecké reflexy - všechno to hrabání nožičkama a ručičkama, které může vést k odtlačování od mámina těla, v této poloze směřuje k dosažení bradavky a dobrému přisátí. O dalších výhodách nošení ve vertikální pozici píše hezky Anna Pohořálková ve svém článku.

 

Závěrem...

A pokud se vám kojení v šátku nedaří, nezoufejte. Zkuste to za pár dní nebo týdnů. Sledujte svoje miminko a zjišťujte, kdy a jak by mohlo přijít kojení v šátku vhod vám oběma. U nás třeba pomohla nutnost - jednou jsme spěchali na vlak, byl hlad a nebyl čas kojit...tak dostal Jáchym prso při vázání a od té doby v šátku kojíme. Značně se nám tím pádem zvětšil akční rádius, zpříjemnily se výlety i v chladných dnech.

 

Přeju vám, abyste z nošení, kojení a hlavně z miminka a ze sebe měly radost. Za veškeré postřehy a tipy, které se osvědčily Vám, budu moc ráda - pište je prosím na email anna.ksirova@gmail.com.

 

Zdroje a další zajímavé informace:

Biologická péče - nové výzkumy o kojení potvrzují důležitou roli "savčí pozice" na břichu matky

Kirkilionis, Evelin: A Baby Wants to be Carried. Everything you need to know about baby carriers and the benefits of bebywearing. Pinter and Martin, 2014.

Smallová, Meredith: Naše děti, naše světyJak biologie a kultura ovlivňují naše rodičovství. DharmaGaia, 2012. 

 

Kontakt

Ergonomické nošení dětí a laktační poradenství www.nosimte.cz
www.kristynacharvatova.cz
777 476 062 Denisa - denisa@nosimte.cz (nošení)
737 636 490 Kristýna - poradenstvi@kristynacharvatova .cz (kojení)
info@nosimte.cz