Nošení v horku

19.07.2014 22:03

Léto se vrátilo v plné síle. Pojďme se podívat na několik tipů, jak si v parných dnech zpříjemnit nošení miminek a dětí, abychom se neupekli.

Proti sluníčku je nejlepší se zastínit. Malé miminko, které je ještě skoro celé schované v šátku, schováte relativně snadno kloboučkem. Je přitom důležité myslet na to, že hlava je pro termoregulaci zásadní, uniká přes ni až 60% tělesného tepla. Proto v mrazech tolik pomůže vzít si čepici - a v létě je naopak důležité nechat hlavičku volnou, aby přes ni mohlo miminko "větrat". Klobouček nebo čepička by proto měl být z lehkého materiálu a neměl by těsně doléhat, je tam jen od toho, aby stínil. Takhle jsme vloni v létě stínili my (letos používáme stejný klobouček, pořád je Jáchymovi trochu velký:) :

Co se oblečení zbytku těla týče, nejlepší je nechat dítě co nejvíc nahé. Pokud se i Vám podaří se obléci (nebo spíš neobléci) tak, abyste byla s miminkem v kontaktu kůže na kůži, pomáháte tím dále jeho termoregulaci - kůže na hrudníku totiž reaguje na teplotu dítěte a mění své prokrvení a tím pádem i teplotu podle toho, jestli dítě potřebuje ochladit nebo ohřát. Další variantou je obléci miminko pouze do lehkého trička nebo body. Vhodnými materiály na léto jsou například merino vlna (mám vyzkoušenou a oblíbenou její kombinaci s hedvábím, kterou vyrábí německá firma Cosilana), cenově dostupnější (a také oblíbené a vyzkoušené) jsou oblečky z materiálu Outlast. V Liberci se dají sehnat třeba v obchodě Outdoorkids. Na léto se doporučuje i oblečení z bambusu, které si řada maminek pochvaluje. Za dobrou cenu je nabízí třeba prodejkyně Vyrobeno tlapkama na Fler.cz. A dobrou službu samozřejmě udělá i lehké body z obyčejné bavlny.

Nožičky je nejlepší nechat volné, pokud je chcete zakrýt kvůli zastínění, můžete použít lehké návleky z bavlny nebo viskózy. Nebo tepláčky z výše uvedených materiálů.

Vynikajícím (a levným) řešením zastínění je deštník. Velká výhoda je, že se pod něj schovají oba, není třeba řešit, jak před sluncem ochránit nožičky a u větších dětí, které chtějí mít ruce ven z šátku, ruce a krk. Nevýhoda je, že vám deštník zabere jednu ruku a že je to přeci jen poněkud neobvyklé. Pokud se ale najde hezký deštník, může to být velmi elegantní záležitost.

Vhodné je zvolit jednovrstvý úvaz. Skvělou službu udělá kříž s kapsou uvnitř s neroztaženými pruhy, který učím na kurzech. A chcete-li zkusit něco nového, vyzkoušejte klokana. Je vzdušnější, po stranách miminka lépe větrá. Může ale trochu tahat za ramena a je složitější na uvázání. Další možností je upřednostnit v letních dnech ergonomické nosítko nebo nosítko typu mei tai. Jejich výhody jsou stejné jako u klokana - větrají z boku, maminka nebo tatínek se v nich také obvykle méně potí. Na rozdíl od šátku se ale nedají dokonale upravit na míru (což je nevýhoda hlavně u malých miminek), takže je třeba se před nákupem důkladně informovat a nejlépe si nosítko vyzkoušet.

Co se šátku týče, stačí obyčejný bavlněný, který nosíte celý rok. Pokud se vám ale chce experimentovat a zkoušet nové věci (a mít doma šátků víc), existují samozřejmě typy, které jsou do letních veder příjemnější než jiné. Z těch bavlněných se doporučují třeba šátky české značky Vatanai, které jsou oblíbené i v zemích subtropického a tropického pásma, nebo šátky norské firmy Ellevill. Jsou lehké a prodyšné.

Další možností je zvolit šátek s příměsí. Typicky letní příměsi jsou hedvábí, len a konopí. Šátky s příměsí vyrábí celá řada firem, například již zmíněný Didymos, polské Natibaby a Little Frog, skotská Oscha, výše uvedený Ellevill...možností je opravdu řada.

A ještě jedno doporučení na závěr. Na dlouhých výletech s malým miminkem se nám osvědčilo střídat šátek a nošení na ruce - byl to prima odpočinek pro mě (na ruce nosil Jáchyma tatínek) i pro mimino, které vyvětralo a protáhlo se. 

Máte-li nějaký tip, jak si nošení v létě zpříjemnit, pošlete mi ho na email anna.ksirova@gmail.com. Přeju vám krásné léto a ať se hezky nosí!

Kontakt

Ergonomické nošení dětí a laktační poradenství www.nosimte.cz
www.kristynacharvatova.cz
777 476 062 Denisa - denisa@nosimte.cz (nošení)
737 636 490 Kristýna - poradenstvi@kristynacharvatova .cz (kojení)
info@nosimte.cz