O nošení (nejen v létě)

29.05.2015 22:58

Tento článek původně vyšel v časopisu Skautský svět v červnu 2015, číslo 3, ročník 53 pod názvem "Pronosit se (nejen) létem." Obsahuje základní informace o nošení miminek a dětí - v čem se dají děti nosit, jak se od sebe jednotlivé nosiče liší a jaké jsou jejich výhody, jak nošení ovlivňuje děti a jejich rodiče a jak si zpříjemnit nošení v horkých letních dnech. Bonusem navíc jsou tipy na hry a aktivity, které se s šátkem dají podnikat, když v něm právě nenosíte.

Léto láká do lesů a do hor, na vandry a výlety. Brouzdat se po loukách, přeskakovat potoky, šplhat se po skalních stezkách. A co s malými dětmi? Dejte je na břicho nebo na záda a hurá za dobrodružstvím!

 

 

Do čeho…

Na trhu se nachází opravdu velké množství různých nosítek a šátků – jak pro děti právě narozené, tak pro jejich starší sourozence. Nabídkou se člověk může cítit přehlcen, takže si pojďme shrnout, jaké nám nabízejí jednotlivé tipy nosících pomůcek výhody. Zdaleka nejde o vyčerpávající přehled.

 

-          Šátek: je skladný, dá se perfektně dotáhnout na míru každému, a jak dítě roste, šátek se mu přirozeně přizpůsobuje. Je multifunkční (viz dodatek na konci článku). Přirozeným důsledkem přizpůsobivosti je o něco složitější zavazování – dnes ale existuje velký výběr video návodů na you tube, případně je mnoho kurzů, kde kromě výuky vázání najdete i podporu a odpověď na všechny možné otázky spojené s nošením.

-          Ergonomické nosítko: je to nosítko, ve kterém se dítě nosí v pohodlné poloze, která je vstřícná k jeho vývojovým potřebám. Velmi zjednodušeně řečeno se takové nosítko pozná podle toho, že v něm je dítě čelem k rodiči (ať už na zádech nebo na břiše), kolínka má o něco výš než zadeček (důležité pro vývoj kyčlí) a zádová opěrka je měkká a přizpůsobivá, takže dítěti poskytuje přirozenou oporu. Výhodou je snadné použití, oproti šátku je ale omezenější přizpůsobivost, pro malá miminka také nenabízejí tolik opory – na druhou stranu jsou často vzdušnější a větší děti někdy ocení více volnosti pro ruce. Některá nosítka jsou „rostoucí“ – takže vydrží delší dobu. Výborná jsou nosítka pro větší děti (školkového a předškolního věku), které už potřebují jen občas poponést. Jsou robustnější než nosítka pro miminka, ale pořád velmi skladná, a významně vám prodlouží výlety.

-          Krosničky: objemná nosítka s pevnou konstrukcí pro větší děti (miminkům nenabízejí dost opory vzhledem k vývoji páteře a kyčlí), jejichž výhodou je, že v sobě skrývají i prostor pro náklad. Chybí ale kontakt s rodičem, těžiště dítěte je tím pádem také dál od těla nosiče, což snižuje pohodlnost. Krosničky se nepřizpůsobí tělu dítěte.

 

Přínosy - pro dítě i pro mámu

 

Nošení je praktické a člověku uvolňuje ruce a vlastně i nohy – jednak s dítětem na sobě můžete mnoho věcí udělat, druhak se můžete pustit (dle vlastních schopností a možností) téměř kamkoli. Přínosů je ale mnohem víc. Dítě, které se nachází na těle rodiče, je v bezpečí. Dává to smysl – většinu vývoje lidstva jsme strávili ve výrazně drsnějších podmínkách. Miminku, které by někdo položil na zem, hrozilo prochladnutí, sežrání nějakým dravcem nebo různé infekce. Proto děti reagují křikem na odložení a oddělení od rodiče. Je to ve skutečnosti velmi chytrý a důmyslný vynález matky přírody, který zaručil přežití. Miminko je odloženo – cítí stres a nebezpečí – začne plakat – pláč v rodiči vyvolá okamžitou potřebu dítě zvednout a utišit – dítě se zase ocitne v bezpečí. Malému miminku nevysvětlíte, že se doba změnila. Děti se rodí se stále stejným genetickým nastavením a blízkost rodiče jim dělá dobře.

 

Jelikož bylo nošení po tak dlouhou dobu naprosto nezbytné k přežití lidí a primátů vůbec (mluvíme tu – i s našimi předky – asi tak o 55 miliónech let), je na něj vývoj miminek nastaven. Na těle mámy je miminko v ideální pozici pro vývoj kyčelních kloubů (které jsou klíčové pro vzpřímenou chůzi) i páteře. Svaly, které ji stabilizují, se při nošení postupně zesilují (u dítěte i u matky, nutno říct) a miminko se tak postupně přirozeně – s oporou šátku či nosítka a mámina těla – napřimuje. A nošení je ohromně významné z hlediska vývoje nervové soustavy. Mozek nošeného miminka totiž dostává velké množství různorodých stimulů. Zaměstnány jsou všechny smysly – dítě má dobrý rozhled po světě kolem, slyší tlukot srdce, hlas mámy a zvuky kolem. Cítí matčinu vůni, což je uklidňující. Zaměstnaný je hmat – a to celotělově, protože miminko je vlastně přivinuté celým svým tělem k tělu rodiče. S ohledem na to platí, že čím míň oblečení máme mezi sebou, tím lépe. 

Velmi důležitý je i smysl pro rovnováhu a orientaci v prostoru – jak se máma s nošeným dítětem hýbe, otáčí, ohýbá, jde rychle či pomalu, mění se polohy hlavy i těla dítěte v prostoru. Miminko se tak učí, kde má nohu, kde ruku, kde hlavu, jak je ovládat a jak je zkoordinovat. Na změny polohy a tempa musí dítě také reagovat změnou napětí svalů, čímž posiluje.

Důležité je nošení i pro rodiče, hlavně pro mámu. Je to ta nejpřirozenější posilovna, kde se zátěž zvyšuje postupně. Hlavní ale je, že mít dítě u sebe je prostě velmi příjemné. Máte přehled o tom, co se s dítětem děje, mnohem snáz se člověk naladí na jeho potřeby a reaguje na ně. Blízkost je důležitá pro rozvoj vzájemného vztahu. “Při kontaktu kůže na kůži vylučuje matka i dítě hormon lásky – oxytocin. Ten je zodpovědný za to, aby dítě bylo spokojené a aby matka byla láskyplnou pečující osobou.” píše Anna Pohořálková, etnoložka a dlouholetá lektorka vázání šátku na děti, na svém webu.

 

Upeču se?

 

S létem před námi se může hodit ještě pár praktických tipů na přežití v letních vedrech. Co se oblečení týče, platí, že čím méně, tím lépe. Řada lidí pak přísahá na funkční materiály – oblíbenou letní příměsí je bambus, stálicí pak je vlna (třeba ve směsi s hedvábím). Příměsi najdete i v šátcích. Z vlastní zkušenosti ale dodávám, že je-li horko, je horko ve všem – a levnější a účinnější než šátek s hedvábím či konopím je zchlazení vodou (můžete se třeba postříkat rozprašovačem nebo na sebe prostě cáknout pár kapek z potoka).

Před letním sluncem je také dobré schovat se do stínu – a jako zastínění se nám vloni nejvíce osvědčil deštník. Když se člověk vyrovná se zvědavými pohledy kolemjdoucích, přijde na to, že je to vlastně velmi příjemné řešení, které významně zvyšuje komfort. Navíc umožňuje, aby dítě mělo holou hlavu, bez kloboučku či čepičky, což je významné vzhledem k tomu, že prostřednictvím hlavy se odehrává většina termoregulace. Holá hlava tedy umožňuje miminku efektivně odvětrávat nadbytečné teplo – další odvětrávání se děje prostřednictvím pocení.

Do světa!

Nošení je praktické, pohodlné a přínosné pro všechny zúčastněné. Neváhejte už ani chvilku, nandejte dítě na záda a hurá do lesů, hor a strání. Krásné léto!

Anna Kšírová

...

Co všechno se dá dělat s šátkem?

Šátek je skutečně multifunkční věc. Různými lidmi byl nebo je využíván tako jako: ručník, přebalovací podložka, stínítko do auta, pozadí na focení, deka. Dokonce i jako stěhovací popruh a vlečné lano na auto.

 

Hodí se i na všemožné činnosti:

  • Houpačka (či cestovní postýlka) – zavěšená na stromě (tam je vhodné vypodložit šátek hadrem), v postýlce, pod stolem či na přihrádkách na zavazadla ve vlaku. Držet a houpat můžou i dva silní dospělí.
  • Na skákání – šátek po délce smotaný, drží dva lidé a točí s ním, děti podbíhají/ přeskakují.
  • Na přetahování
  • Pro malé děti na hru na schovávanou (“kde je máma?” “Kuk!”
  • Na stavbu bunkru
  • Na vyhazování, chytání a koulení balónků - namísto obvyklého barveného padáku můžete použít šátek přeložený na třetiny. Balónky můžou být malé lehké plastové, klasické nafukovací, přírodní náhradou jsou borové šišky (jen pozor na smůlu).
  • Podlézání - dospělí drží šátek, zpívají písničku, postupně snižují výšku. Děti podlézají a snaží se se nedotknout.
  • Žokej a jeho kůň - přímo se nabízí inspirace klusáckými dostihy, kdy žokej jede za koněm v lehkém vozíku, sulce. Šátek zde poslouží jako opratě, kterými jezdec koně řídí.
  • Převlek - šátek může sloužit jako princezniny vlasy, princezniny šaty, plášť rytíře Jedi, k nabalzámování mumie.

Kontakt

Ergonomické nošení dětí a laktační poradenství www.nosimte.cz
www.kristynacharvatova.cz
777 476 062 Denisa - denisa@nosimte.cz (nošení)
737 636 490 Kristýna - poradenstvi@kristynacharvatova .cz (kojení)
info@nosimte.cz